Uczniowie starachowickiego Niepublicznego Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach stanęli przed szansą na zdobycie umiejętności zawodowych ma miarę aktualnych oczekiwań pracodawców. Młodzież kształcąca się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych została objęta nowoczesnym projektem edukacyjnym finansowanym przez Unię Europejską pod hasłem „Hotelarz i kucharz inteligentni specjaliści- nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej”.
Przyszli kucharze wzięli udział w zajęciach z przygotowywania potraw nie tylko zdrowych, ale także smacznych i atrakcyjnych wizualnie. Wykonywali je pod kierunkiem dietetyka klinicznego.
Młodzież oceniła kulinarne zajęcia jako bardzo ciekawe i inspirujące do zmian.
Uczniowie wezmą wkrótce udział w intrygujących zajęciach z tzw. kuchni molekularnej, która wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania.
Ostatnim elementem projektu będzie udział młodzieży w wakacyjnych płatnych stażach zawodowych. Uczestnictwo w przedsięwzięciu to także dodatkowe korzyści. Unijny projekt potrwa do końca września br.
Napisz komentarz
Komentarze