Autorka warsztatów Ania Sarbok przywiozła swoje piękne, emanujące niezwykłością zaczarowanych krain , obrazy. Zawisły na ścianie i od razu zmieniły przestrzeń na radosną i kreatywną .
W trakcie warsztatów Ania podzieliła się z nami bardzo cennymi radami dotyczącymi malowania na ceramice. Dzięki jej radom, wszyscy bardzo sprawnie zabrali się do tworzenia własnych niepowtarzalnych kubeczkowych dzieł sztuki. Było wiele skupienia, oryginalności, a także śmiałości w wyrażeniu własnych pomysłów.
Po warsztatach z Anią jednego możemy być pewni - każdy zyskał cenną wiedzę ,doświadczył przyjemności tworzenia i zaniósł do domu wspaniały , własnoręcznie ozdobiony kubeczek.
II część Festiwalu rozpoczęła się warsztatem kulinarnym z Tomkiem Gulińskim , który już 4 raz dzielił się wiedzą i kilkunastoletnim doświadczeniem wegetariańskiego odżywiania.
Warsztat rozpoczął się od poczęstunku - na stole pojawiła się jeszcze ciepła szarlotka na bazie płatków owsianych oraz pasta z ziaren słonecznika jako smarowidełko do chleba. Do tego ciepła herbatka i uczestnicy szczerze zadowoleni smakowitym wstępem mogli wysłuchać bardzo inspirującego wykładu dotyczącego szeroko pojętego wegetarianizmu, makrobiotyki, cech zdrowia oraz Pięciu Przemian w kuchni.
Po wykładzie przeszliśmy do kuchni , aby uczestniczyć w wykonywaniu rosołku wegetariańskiego, zupy- krem z batatów i gruszek, potrawki z warzyw, surówki z musem z mango oraz niesamowitego smakołyku - kotlecików z selera z jarmużem . Był też deserek "bez cukru" kuleczki z daktyli z wiórkami kokosowymi. Ach, i oczywiście był także zielony koktajl - prawdziwy hit każdego warsztatu z Tomkiem.
To był prawdziwy festiwal dobrego smaku i inspiracja, że w kuchni także można czynić cuda na bazie warzyw i owoców i trzeba być kreatywnym i robić to z radością , tak jak Tomek.
Napisz komentarz
Komentarze