Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 grudnia 2025 12:38
Reklama

Jak uniknąć efektu jo-jo?

Ogólnodostępne diety kuszą zapewnieniem szybkiej redukcji masy ciała. Możemy je znaleźć w Internecie wraz z opiniami potwierdzającymi ich skuteczność lub też mówiących o ich negatywnych skutkach. Ile diet, tyle różnych prawd, dlatego warto się zastanowić czy utracie nadprogramowych kilogramów zawsze będzie towarzyszyć efekt jo-jo?
Jak uniknąć efektu jo-jo?

Zacznijmy od tego, że w ponad 90% przypadków za nadwagę oraz otyłość odpowiada długotrwała, zawyżona wartość dobowego zapotrzebowania energetycznego. Oznacza to, że ilość spożywanych kalorii przewyższa ich dzienny wydatek. Często osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy zapominają o tym, że ich nadmiar spowodowany jest trwałymi zaniedbaniami żywieniowymi, więc ich skuteczna utrata również będzie procesem wymagającym czasu. Popularne diety powodują u nas zachwyt spektakularnym rezultatem. Niestety, najczęściej jest on spowodowany utratą masy mięśniowej oraz wody.

Nieskuteczne diety cud

Skutki stosowania rygorystycznych kuracji odchudzających są obarczone możliwością wystąpienia efektu jo-jo. Głodówki, diety wysokobiałkowe lub niskowęglowodanowe często są dietami źle zbilansowanymi, niedostarczającymi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Charakteryzuje je więc za duża podaż białka lub tłuszczów, kosztem redukcji ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Jest to podejście, które może negatywnie odbijać się na Twoim zdrowiu. Diety te powodują przewlekłe zmęczenie oraz osłabienie organizmu, a także, w skrajnych przypadkach, mogą przyczyniać się do niedożywienia.

Jak uniknąć efektu jo-jo?

Zdrowa dieta to przede wszystkim dobrze zbilansowane posiłki dostarczające organizmowi wszystkich niezbędnych makroskładników oraz witamin i minerałów. Mądre odchudzanie to proces kontrolowany, wymagający od nas nieco więcej cierpliwości. Efektowi jo-jo zapobiega przede wszystkim powolna utrata kilogramów w tempie około 0.5 – 1 kg masy ciała/tygodniowo. Dzienna racja pokarmowa powinna dostarczyć 10-15% energii pochodzącej z białek (1g białka/kg prawidłowej masy ciała), 25-30% energii z tłuszczu i 55-60% z węglowodanów. Zapotrzebowanie energetyczne oraz stopień deficytu kalorii jest ustalany indywidualne, biorąc tym samym pod uwagę obecny stan odżywienia organizmu, wiek, wagę, wzrost, płeć, aktywność fizyczną oraz ewentualne choroby. Kolejnym etapem racjonalnego żywienia jest przestrzeganie pór spożywanych posiłków. Ważne jest zachowanie przy tym regularności (od 4 do 5 posiłków w 2.5 - 4 godzinnych odstępach). Chcąc skutecznie zgubić zbędne kilogramy należy także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu (1.5 – 2l dziennie). Ważny jest także sposób obróbki termicznej potraw. Warto zatem wykreślić z jadłospisu potrawy poddane smażeniu na rzecz tych gotowanych (najlepiej na parze – dzięki temu wszystkie składniki odżywcze pozostaną w produkcie). Posiłki należy komponować w oparciu o drób, ryby, świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz zdrowe tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.  Aktywność fizyczna również nie pozostaje tutaj bez znaczenia. Pamiętajmy o tym, że codzienny ruch pozwala nam na przyspieszenie metabolizmu, wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej oraz rozbudowę mięśni.

Najważniejsze w rozpoczęciu przygody ze zdrowym odżywianiem jest zachowanie umiaru i równowagi. Stosowanie się do powyższych wskazówek pomoże Ci z większą świadomością dobrać dietę ukierunkowaną na potrzeby Twojego organizmu.

 

Artykuł sponsorowany


Podziel się
Oceń

pochmurnie

Temperatura: 3°C Miasto: Starachowice

Ciśnienie: 1026 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama