Udana niedziela dla reprezentantów gminy Mirzec w kieleckim Parku Miejskim. Podczas gali konkursu 43. „Buskich Spotkań z Folklorem” Stanisław Pacek, solista z Tychowa Starego zajął drugie miejsce w kategorii solistów śpiewających, a zespół „Ziemia Mirzecka” trzecie miejsce w kategorii zespołów śpiewaczych. Imprezie towarzyszył konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”, w którym kilka lokalnych produktów prezentowali mieszkańcy gminy Mirzec. Miód wiosenny wielokwiatowy z pasieki „Dobra Pszczoła” zajął pierwsze miejsce w swojej kategorii.
Nagrody dla artystów
Stanisław Pacek oraz zespół „Ziemia Mirzecka” o miejsca na podium w swoich kategoriach rywalizowali z ponad 200 innymi wykonawcami utworów ludowych. Reprezentanci gminy Mirzec pomyślnie przeszli kwalifikacje w Opatowie a następnie świetnie zaprezentowali się podczas koncertu finałowego w Busku-Zdroju, który odbył się 18 i 19 maja. Nagrodą było zakwalifikowanie się do koncertu laureatów. Stanisław Pacek oraz zespół „Ziemia Mirzecka” otrzymali nagrody finansowe oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez wójta gminy Mirzec Mirosława Seweryna. Po odebraniu nagród Stanisław Pacek i panie z „Ziemi Mirzeckiej” wzięli udział w koncercie laureatów.
Stanisław Pacek to doświadczony solista, który może pochwalić się wieloma sukcesami. W zeszłym roku w 42. „Buskich spotkaniach z folklorem” otrzymał wyróżnienie w kategorii soliści i śpiewacy. W 2015 roku przywiózł pierwsze miejsce z 49. Festiwalu Folkloru Polskiego "Sabatowe Bajania" w Bukowinie Tatrzańskiej.
Zespół Śpiewaczy „Ziemia Mirzecka” tworzą profesjonalne solistki zespołów folklorystycznych z gminy. Na koncie mają II miejsce podczas „Buskich Spotkań z Folklorem” w Busku Zdroju w 2018 roku oraz III miejsce na Festiwalu Folkloru Polskiego „Sabałowe Bajanie” w Bukowinie Tatrzańskiej w 2018 roku. W „Ziemi Mirzeckiej” śpiewają: Dominika Potrzeszcz, Anna Piętak, Agnieszka Wiśnios, Irena Zakrzewska, Dorota Bębas, Iwona Stępień, Wiesława Rokita, Anna Janikowska, Barbara Więcoszek i Grażyna Rokita.
Panie z „Ziemi Mirzeckiej” oraz Stanisław Pacek do występów podczas 43. Buskich Spotkań z Folklorem” przygotowywali się pod kierunkiem instruktora muzycznego Piotra Gąsowskiego.
Pierwsze miejsce dla miodu
Dużym sukcesem może pochwalić się pasieka państwa Rafała i Małgorzaty Zacharskich z Małyszyna Dolnego „Dobra Pszczoła”. Ich miód wiosenny wielokwiatowy przy ogromnej konkurencji zajął pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” w kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego, podkategoria miody.
- Pasiekę wędrowną prowadzimy od ośmiu lat. Produkujemy miody odmianowe, między innymi lipowy, spadziowy, wrzosowy, klonowy, wielokwiatowy. Umiejętnie wykorzystujemy to, co daje natura. „Nasze kilulanr dziedzictwo – smaki regionów” to pierwszy konkurs, w którym wzięliśmy udział. Zdecydowaliśmy się zachęcenia po wielu bardzo pozytywnych opiniach naszych klientów. Wiedzieliśmy, że oferujemy produkt bardzo wysokiej jakości, a otrzymana nagroda jest tego potwierdzeniem. Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia, jest ono naprawdę cenne dla naszego gospodarstwa – powiedział Rafał Zacharski.
Warto dodać, że Pasieka „Dobra Pszczoła” jako pierwsze gospodarstwo w powiecie starachowickim zarejestrowało rolniczy handel detaliczny. Miody można kupić na miejscu, możliwy jest też dowóz produktów na odległość do 20 kilometrów od miejsca produkcji.
Gminę Mirzec na konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” reprezentowali także Sławomir Surdy, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Mirsa z Mirca, oraz panie z Osińskiego Stowarzyszenia Pasjonatów Rękodzieła „Kuźnia Arcydzieł”. Panie z Osin zaprezentowały wyjątkowe pieczone pierogi z farszem z kapustą, kaszą gryczaną i skwarkami oraz nalewkę brzozówkę znad Iłżanki. Ich stoiska także cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem gości. Odwiedził je między innymi wójt gminy Mirzec Mirosław Seweryn.
Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” ma na celu promocją zdrowych regionalnych produktów. W tym roku o tytułu rywalizowało 56 produktów regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, Członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie oraz osoby prywatne.
Reprezentantom gminy Mirzec serdecznie gratulujemy!
Napisz komentarz
Komentarze