W tym tygodniu Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mircu odebrał z Banku Żywności z Ostrowca Świętokrzyskiego w ramach PODPROGRAMU 201, żywność dla osób najbardziej potrzebujących z terenu gminy Mirzec. Był to już trzeci taki transport. Dystrybucja żywności w PODPROGRAMIE 2019, współfinansowanym w części ze środków budżetu gminy Mirzec w ramach współpracy z organizacjami pozarządowymi oraz środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, odbywa się już od grudnia 2019r. zgodnie z umową zawartą pomiędzy Świętokrzyskim Bankiem Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim, a Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Mircu zostanie wydane ogółem ok 17 ton żywności.
W środę 21 kwietnia, korzystając z nieodpłatnego transportu wyświadczonego przez przedsiębiorcę z gminy Mirzec, odebrano około siedmiu ton żywności. Dostarczonych zostało dziewięć produktów: cukier, szynka drobiowa, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, pasztet wieprzowy, filet z makreli oraz mleko. W kolejnym dniu, czwartek 23 kwietnia przywieziony został olej. Również w czwartek rozpoczęła się dystrybucja żywności dla poszczególnych rodzin. W tym razem z uwagi na pandemię koronawirusa dystrybucja odbywała się w inny niż dotychczas sposób. Pracownicy GOPS-u i pracownicy UG Mirzec wraz z członkami OSP Gadka w tamtejszej strażnicy, przy zachowaniu wymaganych środków ostrożności, zapakowali żywność do worków, które w tym samym dniu zostały dostarczone do części potrzebujących rodzin. Kolejne rodziny otrzymają żywność w dniu dzisiejszym.
- Składam serdeczne podziękowania dla przedsiębiorcy za bezpłatny transport oraz wszystkim osobom zaangażowanym przy odbiorze, pakowaniu i dystrybucji żywności – mówi Mirosław Seweryn, wójt gminy Mirzec.
Do udziału w Podprogramie 2019 zostało zakwalifikowanych 177 rodzin- 354 osoby. W ramach Podprogramu 2019 realizowane były również działania towarzyszące, których celem była integracja społeczna poprzez włączanie beneficjentów w funkcjonowanie społeczności lokalnych, skupionych wokół żywności i żywienia, wzmacnianie samodzielności i kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, podnoszenie wiedzy i umiejętności na temat znaczenia prawidłowego żywienia dla stanu zdrowia oraz przeciwdziałaniu marnowania żywności, jako elementu zmniejszenia ubóstwa i wykluczenia społecznego.
Napisz komentarz
Komentarze