Coraz częściej w naszej diecie wykorzystujemy suszone pomidory. Okazuje się bowiem, że te popularne warzywa po wysuszeniu są równie smaczne, jak surowe. Co więcej, ich smak staje się bardziej wyrazisty. Warto też podkreślić, że pomidory poddane procesowi suszenia nie tylko smakują wyjątkowo, ale również zachowują swoje walory odżywcze. Po wysuszeniu wciąż są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, cennych witamin i mikroelementów. Można je spożywać na wiele sposobów i w każdym wydaniu będą smakować niepowtarzalnie.
Przepyszne i zdrowe suszone pomidory
Wyjątkowe walory smakowe i cenne właściwości odżywcze sprawiają, że suszone pomidory coraz częściej są składnikiem rozmaitych potraw, jakie goszczą na naszych stołach. Nie można się temu specjalnie dziwić. Dzięki suszeniu nabierają one niezwykle wyrazistego smaku i aromatu, a dania urozmaicone nimi smakują wybornie.
Wysuszone na słońcu pomidory są świetnym dodatkiem do rozmaitych sałatek. Doskonale podkreślają też smak różnego rodzaju zapiekanek i wytrawnych wypieków. Z powodzeniem można je również dodawać do dań mięsnych. Są wręcz niezastąpione w tradycyjnych potrawach kuchni włoskiej. Spaghetti, czy też pizza z dodatkiem suszonych pomidorów nabierają niebanalnego smaku, podobnie jak inne dania rodem z kuchni śródziemnomorskiej.
Właściwości prozdrowotne suszonych pomidorów
Kiedy sięgamy po suszone pomidory, głównie kierujemy się ich wyjątkowymi walorami smakowymi. Okazuje się jednak, że nie tylko wybornie one smakują, ale przede wszystkim są bardzo zdrowym produktem. Choć mogłoby się wydawać, że proces suszenia drastycznie obniża wartość odżywczą pomidorów, to okazuje się jednak, że w jego wyniku zachowują one swoje właściwości i pozostają pełnowartościowym warzywem, bogatym w cenne składniki odżywcze. Co więcej, zawarty w nich likopen, czyli silny antyoksydant, staje się znacznie lepiej przyswajalny dla organizmu.
Źródło cennych składników odżywczych
Pomidory suszone są bogatym źródłem witaminy C, A, D, E i K, a także witamin z grupy B. Zawierają też szereg przeróżnych mikroelementów i związków organicznych, mających korzystny wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawarty w nich beta-karoten przekształca się w witaminę A, która ma zbawienny wpływ na skórę, ale także na nerw wzrokowy. Wapń, żelazo, fosfor, potas oraz inne mikroelementy obecne w suszonych pomidorach wspomagają procesy zachodzące w naszym organizmie.
Warto też wspomnieć, że suszony pomidor jest także dobrym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera też błonnik, który poprawia pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Ze względu na swój wyjątkowy smak, aromat, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne warto by ten smaczny produkt częściej był składnikiem naszej diety.