Ismena to roślina ozdobna, której białych, fantazyjnych kwiatów nie sposób przeoczyć. Jej okres kwitnienia przypada na lato. Jako, że ismena jest rośliną egzotyczną, jej uprawa jest dla polskiego ogrodnika pewnym wyzwaniem. O czym powinniśmy wiedzieć zanim postanowimy kupić cebule ismeny?
Podstawowe wiadomości na temat ismeny
Ismena (roślina ta znana jest także jako błonczatka) jest to roślina cebulowa o wysokich walorach dekoracyjnych. W naturalnym środowisku można ją podziwiać w Afryce, a także w Ameryce Południowej. W uprawie jest ona obecnie spotykana na całym świecie. Ismena jest częścią rodziny amarylkowatych. Częścią podziemną ismeny jest duża cebula (osiąga nawet 14 centymetrów średnicy), z której wyrasta gruby pęd kwiatowy. Roślina może osiągnąć do 90 centymetrów wysokości, jeżeli rośnie w sprzyjających warunkach. Ismena posiada rozetę dużych, zielonych, błyszczących liści. Uprawia się ją jednak ze względu na okazałe, zebrane w baldachy kwiaty, które kształtem przypominają egzotyczne motyle. Charakteryzują się one śnieżnobiałym kolorem i bardzo przyjemnym zapachem (zapach jest najbardziej intensywny wieczorami). W jednym kwiatostanie może się znajdować od 3 do nawet 8 kwiatów. Pierwsze kwiaty pojawiają się w czerwcu, a okres kwitnienia trwa zazwyczaj do lipca. Warto zdawać sobie sprawę, że ismeny, które są uprawiane w donicach w ogrzewanych pomieszczeniach mogą zakwitnąć nawet dwa razy w tym samym sezonie. Cebule ismeny klasyfikowane są jako cebule do nasadzeń wiosennych, gdyż nie są w stanie przetrwać zimy w polskim ogrodzie.
Uprawa ismeny w ogrodzie krok po kroku
Jeżeli chcemy, żeby uprawa ismeny zakończyła się sukcesem, powinniśmy zapewnić jej optymalne warunki rozwoju. Roślina ta w naturalnych warunkach występuje w klimacie tropikalnym, dlatego należy zapewnić jej stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatrów i nasłonecznione. Nie powinna jednak znajdować się w pełnym słońcu, które mogłoby ją poparzyć. Lepiej wybierać miejsca, gdzie światło jest rozproszone.
Roślina ta potrzebuje gleby próchniczej, szybko nagrzewającej się, przepuszczalnej, bogatej w składniki pokarmowej. Ważne jest, żeby podłoże było wilgotne, a jednak nie podmokłe (nadmiar wody jest niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do gnicia cebul).
Cebule ismeny sadzi się wiosną w doniczkach umieszczonych w ogrzewanych pomieszczeniach. Roślinę można przenieść do gruntu dopiero w momencie, gdy ryzyko znacznych spadków temperatury będzie minimalne. Należy zdawać sobie sprawę, że zagrożeniem dla ismeny będzie nawet spadek temperatury do 15 stopni Celsjusza.
Sprawdź promocje na:
Ismena Sulphur Queen i Ismena Zwanenburg biały
Ismena – zabiegi pielęgnacyjne, o których trzeba pamiętać
Ismena jest rośliną wymagającą sporo uwagi. Musimy pamiętać, żeby podlewać ją regularnie, ale niewielkimi ilościami wody. Dobrze jest też nawozić ją nawozami do roślin kwitnących (nawożenie nie jest konieczne, gdy dysponujmy wysokiej jakości glebą). Pamiętajmy, żeby usuwać chwasty w początkowych fazach wzrostu rośliny. Jeżeli uprawiamy ismenę w ogrodzie, możemy zastosować opryski, które zabezpieczą ją przed ślimakami i mszycami.
Cebule ismeny tylko od sprawdzonych producentów
Ismenę powinno się sadzić wyłącznie z najwyższej jakości cebul (znajdziemy je w ofercie polskich, renomowanych producentów). Idealne są cebule jak największe (wyrosną z nich duże rośliny), wolne od śladów pleśni, plam, przebarwień, uszkodzeń mechanicznych. Na opakowaniu cebul ismeny powinna znajdować się aktualna data ważności (po jej upływie zdolność do kiełkowania może spadać).