Składniki sosu teriyaki, w które musisz się zaopatrzyć
Przed przystąpieniem do przyrządzania domowego sosu teriyaki, przygotujmy następujące składniki:
- 80 ml sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 cm kłącza imbiru
- 2 łyżki miodu
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- jedna mała limonka
Jak zrobić sos teriyaki? Przepis na pyszny sos krok po kroku
Przygotowanie sosu teriyaki w domowym zaciszu własnej kuchni jest niezwykle proste i zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut. Naszą pracę rozpoczynamy od dokładnego wymieszania mąki z wodą. Tak oto przygotowaną bazę przelewamy do rondelka, a następnie dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, posiekany drobno czosnek, imbir oraz miód. Całość doprowadzamy do wrzenia, skrapiając świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Po upływie około 5 minut, dodajemy resztę składników oraz mąkę, w celu uzyskania gęstej, zawiesistej konsystencji. Uzupełniamy o ulubione przyprawy, na przykład pieprz czarny, papryczkę chilli oraz bazylię i gotowe!
Smaczne i popularne wersje sosu teriyaki - wypróbuj sam!
W zależności od własnych preferencji smakowych, poszczególne składniki niezbędne do przyrządzenia sosu teriyaki, możemy zamienić na inne, uzyskując nowe nuty smakowe. Dla przykładu, alternatywą dla miodu może stać się syrop klonowy, a dla mąki kukurydzianej - mąka ziemniaczana. Uwaga! Jeśli pragniesz nadać swojemu daniu nieco więcej tradycyjnego, japońskiego aromatu, postaw na przyprawę zwaną mirin, która wyróżnia się słodko-słonym smakiem, w doskonały sposób uzupełniającym potrawę.
Chcesz odkryć więcej przepisów na sos teriyaki? W takim razie, zapraszamy do zapoznania się z niniejszym artykułem:
jakzrobicsushi.pl/sos-teriyaki-przepis-podstawowy-jak-zrobic-i-do-czego-uzywac/