Zajmowanie miejsc
Pierwszy błąd popełniany jest najczęściej już przy wejściu do restauracji. Większość z tych eleganckich i nowoczesnych ma własne szatnie, w których należy pozostawić okrycie wierzchnie. Tymczasem mnóstwo osób od razu pędzi do stolika, aby zająć swoje miejsce. Dodatkowo w wielu restauracjach panuje już zasada, że to szef szali lub kelner wskazuje odpowiedni stolik, a nie wybiera go sam klient. Przed wejściem do środka warto więc się upewnić, jakie obowiązują zasady, aby nie zrobić podstawowego błędu.
Składanie zamówienia
Inną gafą może być moment składania zamówienia. W eleganckich lokalach jak http://www.widnokrag.com.pl/restauracja kartę z menu podaje kelner, który podchodzi do stolika i to tam gość wybiera potrawy. Sporo osób omija przystawki, przechodząc od razu do dania głównego lub ignoruje pytanie kelnera o podanie czegoś do picia. Co gorsza, wiele z nich nie czeka przy stoliku na podejście obsługi, ale samemu idzie do lady, aby dokonać zamówienia i od razu je opłacić. Trzeba pamiętać, że restauracje nie są barami szybkiej obsługi; złożenie zamówienia, wybranie potraw, napojów lub ewentualnie zaznaczenie dodatkowych próśb (o inne miejsce, muzykę, podzielenie rachunku) zawsze powinno się odbywać przy stoliku.
Porządek na stoliku
Niestety największym problemem gości w restauracjach jest pozostawianie po sobie dużego nieporządku. Owszem, stołowanie się na mieście oznacza, że nie trzeba zmywać naczyń po skończonym posiłku, ale również obliguje do zachowania odpowiedniego poziomu kultury. Ubrudzony stół, krzesła a nawet podłoga nie jest tragedią, ale należy ten fakt zgłosić obsłudze, aby miała szansę to jak najszybciej sprzątnąć. Nie można też przesadzać w drugą stronę, więc odnoszenie talerzy, misek czy szklanek po skończonym jedzeniu nie jest dobrym pomysłem zwłaszcza w eleganckich i nowoczesnych lokalach.