Stypa – podziękowanie i upamiętnienie w jednym
Stypa, nazywana inaczej konsolacją, to rodzaj poczęstunku, który organizuje się dla żałobników po zakończeniu ceremonii pogrzebowej – świeckiej lub religijnej. Zdarza się, że ogranicza się on do przysłowiowej kawy i ciastka. Innym razem planuje się wielodaniowy obiad. Kwestią dyskusyjną jest podawanie podczas spotkania alkoholu – zależy to od lokalnych tradycji oraz preferencji organizującej stypę rodziny.
Dlaczego przygotowuje się konsolację? Ma ona dać zebranym szansę na wspólne wspominanie zmarłego. To również rodzaj podziękowania dla żałobników za ich udział w ostatnim pożegnaniu – często rodzina i przyjaciele zjeżdżają się z różnych, niejednokrotnie bardzo od siebie oddalonych zakątków.
Lokal na stypę – odpowiednie menu
O ile w organizacji pogrzebu wsparciem są najczęściej specjaliści, jak: DomPogrzebowyLomianki.pl, o tyle przygotowanie stypy spada już na barki pogrążonych w żałobie bliskich. Trudno się zatem dziwić, że wiele osób decyduje się na znalezienie lokalu, który im w tym pomoże.
Zazwyczaj stypy organizuje się w kawiarniach lub restauracjach. Jednym z kluczowych kryteriów staje się zatem dostępne menu. Powinno być dopasowane do oczekiwań i potrzeb organizatorów. Warto sprawdzić dostępność dań wegetariańskich czy uwzględniających rozmaite nietolerancje pokarmowe, które zgłaszają zaproszeni goście.
Stypa w restauracji – dekoracja sali i obsługa
Miejsce na stypę powinno być przytulne i zaciszne, zapewniając spokojne warunki do rozmów i wspominania zmarłego. W miarę możliwości warto wybierać lokale z subtelnymi, eleganckimi dekoracjami, w tym choćby tekstylnymi obrusami i serwetkami, świecami, świeżymi kwiatami, co stanowi godną oprawę spotkania.
Przy poszukiwaniu lokalu trzeba też zwrócić uwagę na obsługę w danym miejscu – jej zachowanie, dostępność i zakres świadczonych usług.
Odległość od cmentarza i miejsca do parkowania auta
Ważną kwestią podczas poszukiwania miejsca na konsolację jest lokalizacja względem cmentarza. Dobrym rozwiązaniem bywają restauracje i kawiarnie znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie cmentarza, co ułatwia wszystkim zaproszonym dotarcie na miejsce.
Jeśli jednak podjęło się decyzję, że stypa zostanie zorganizowana nieco dalej, trzeba pomyśleć o dowiezieniu zaproszonych osób na miejsce, a także o dostępności wystarczającej liczby miejsc do zaparkowania.
Organizacja stypy w lokalu – podsumowanie
Stypa w lokalu pozwala zdjąć część obowiązków organizacyjnych z barków najbliższej rodziny zmarłego. Dzięki temu wszyscy żałobnicy mogą skupić się na wspólnym przeżywaniu bólu oraz wspomnieniach, korzystając z profesjonalnej obsługi. Wystarczy tylko znaleźć miejsce odpowiadające indywidualnym preferencjom.