Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Projekt muzeum, pizzerii i cukierni

Pizzę z ulubionymi dodatkami, tabliczkę czekolady i inne pyszności przygotowują przedszkolaki i uczniowie szkół z powiatu starachowickiego pod okiem pracowników Cukierni „Heka” i Pizzerii „Gruby Benek”. Na zajęciach w Muzeum Przyrody i Techniki dowiadują się mnóstwa kulinarnych ciekawostek. To wspólny kulinarny projekt muzeum i starachowickich przedsiębiorców.
Projekt muzeum, pizzerii i cukierni

Polacy oszaleli na punkcie gotowania, a w ich ślady, za sprawą popularnych programów telewizyjnych, idą także dzieci. Projekt, z którym wystartowało starachowickie Muzeum Przyrody i Techniki wraz z Cukiernią „Heka” i Pizzerią „Gruby Benek”, wpisuje się znakomicie w tę kulinarną manię. Propozycja adresowana jest do przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich z naszego powiatu. Uczestnicy mogą poznać sekrety kuchni nie tylko w teorii, ale i w praktyce, za sprawą zajęć w pizzerii i cukierni. W firmie „Heka” na uczniów czekały bardzo apetyczne lekcje.

 

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Wąchocku potwierdzają, że w cukierni „Heka” przeżyli prawdziwie słodkie chwile.

 

Pizzeria „Gruby Benek” kulinarne zajęcia dla uczniów prowadzi nie po raz pierwszy. Firma ma na tym polu już 5 - letnie doświadczenie, z którego skorzystały szkoły z całego powiatu starachowickiego. Na tegoroczną grupę uczestników także czekały bardzo atrakcyjne lekcje pachnące ciastem na pizzę, którą dzieci piekły pod okiem fachowców z „Grubego Benka”.

 

Potem była oczywiście konsumpcja. A ponieważ dzieci mogły same wybierać ulubione dodatki, samodzielnie przygotowane pizze bardzo im smakowały.

 

W uzupełnieniu wrażeń smakowych Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach przygotowało dla młodych amatorów gotowania wiele intrygujących kulinarnych ciekawostek. Mogli m.in. poznać historię czekolady i pizzy, docenić zasługi królowej Bony w poprawieniu diety Polaków, pośmiać się i zadziwić przy studiowaniu średniowiecznych przepisów kulinarnych, a także dowiedzieć się, że Fryderyk Chopin był wielkim miłośnikiem pierników.

Kliknij aby odtworzyć
  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie małe

Temperatura: 6°C Miasto: Starachowice

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama