Bioodpady to odpady spożywcze i kuchenne, odpady ulegające biodegradacji z parków i ogrodów.
W naszych gospodarstwach domowych, ogrodach i działkach bioodpadami są:
-
liście,
-
trawa,
-
zwiędłe rośliny,
-
drobne gałązki,
-
obierki z jarzyn i owoców,
-
fusy z kawy, herbaty wraz z filtrami papierowymi,
-
resztki produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego,
-
skorupki jajek.
Bioodpady należy zbiera do pojemników lub worków w kolorze brązowym z napisem BIO. Tak zbierane odpady będą odbierane od mieszkańców przez firmę wywożącą odpady komunalne. Następnie bioodpady trafią do Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów Sp. z o.o. w Janiku, gdzie zostaną poddane procesowi kompostowania.
Niezwykle ważnym jest aby odpady zbierane u źródła (czyli przez mieszkańców) były odpowiednim surowcem do kompostowania.
Prosimy nie wrzucać do pojemników brązowych:
-
surowego mięsa,
-
resztek nieroślinnych, takich jak tłuszcz, nabiał,
-
padliny,
-
drewna poremontowego,
-
kości,
-
pieluch jednorazowych,
-
kartonów po mleku, soku,
-
odchodów zwierzęcych,
-
niedopałków z papierosów,
-
trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt, piasku i sorbentu dla kotów.
Nawet najmniejsza domieszka wyżej wymienionych odpadów, czy też innych odpadów nie nadających się do kompostowania w pojemniku brązowym, dyskwalifikuje bioodpady, tzn. taki surowiec nie będzie nadawał się do kompostowania i zostanie potraktowany jako odpady zmieszane. Jeśli mamy wątpliwości czy dany odpad jest bioodpadem czy też nie, lepiej wrzućmy do pojemnika na odpady zmieszane.
Napisz komentarz
Komentarze